среда, 18. септембар 2013.

AJVAR

  Za mene najbolji ajvar koji sam ikad napravila ili probala! A imala sam raznih recepata-samo da se zna.

Za 5 tegli ovog ajvara potrrebno je:
  • 8 kg sveze crvene paprike (neociscene)
  • 2-2,5 kg patlidzana
  • 7-8 cena belog luka
  • oko 750 ml ulja
  • so
  • 1/2 kafene kasike bibera
  • 1 kasika esencije
  •  po zelji ljuta paprika
  • malo persuna


   Paprike oprati, osusiti i pesi u rerni na jacoj temepraturi.(Ukoliko zelite dodajte ljutih paprika da se takodje ispeku, po zelji). Kad se ispeku staviti ih u kesu oko 20-ak minuta da bi se lakse ljustile. Za to vreme ispeci i patlidzan. Ljustiti paprike i cictiti semenke koliko je moguce, takodze oljustiti i patlidzan, i staviti 10 minuta da se ocedi.
Sve zajedno samleti na najsitnije (ako mozete podesiti na vodenici), sa belim lukom i persunom.
U serpu staviti oko pola ulja i smesu, dodati biber, i prziti. Ja vam saetujem, ako imate mogucnost da odignete serpu na nekakve nosace par cm iznad plotne, manje ce prskati. Przi se oko 2 sata uz konstantno mesanje.
Na polovini przenja dodati kasiku esencije i oko 4 kasike soli, probajte pa dosolite ukoliko je potrebno. U toku mesanja dodavati po malo ulje.

Ajvar je gotov kada ostaje trag po dnu serpe kad se povuce varjacom.
Puniti prethodno zagrejane tegle u rerni vrucim ajvarom, i vratiti u rernu da se zapeku oko 20 minuta.
Zagrejati ulje i preliti po 1-2 kasike preko ajvara, zatvarati tegle i vratiti u iskljucenu rernu da se hladi polako preko noci. 

Нема коментара:

Постави коментар